Kwèk 2020 | De Bambergers en De Stiefels

'Als het kan, doen we het'

Op de vraag waarom de clubs hebben meegedaan met het Kwèkfestijn in 2020 heeft secretaris van de Stiefels Jeroen van Berkel direct een antwoord: ‘Omdat we Oeteldonkers pur sang zijn, echte carnavalsvierders. Alles wat je in coronatijd aangeboden krijgt om toch iets te kunnen ondernemen moet je aannemen. Daar stonden wij dus voor open, op een veilige manier uiteraard. Als het kan, dan doen we het. We zien wel waar het schip strandt.’

Elkaar opzoeken

De Stiefels verzorgden de muzikale begeleiding voor het nummer van de Bambergers. De clubs hebben een warme band. Jeroen: ‘Het zijn twee aparte clubs, maar we zoeken elkaar continu op. Ook met carnaval: samen ontbijten, een dagje op stap, met de intocht samen op de bus. Twee aparte clubs, maar we komen elkaar continu tegen en zoeken elkaar graag op.’ Zo kwam de samenwerking voor de Kwèk van 2020 zo goed als vanzelfsprekend tot stand.

Muzikale begeleiders De Stiefels tijdens carnaval

Voorzitter van de Bambergers Frans Reyner vertelt: ‘Nu konden we toch nog iets leuks doen. We hebben met het opnemen van de clip een hele leuke dag gehad. We hadden acht punten in de binnenstad waar twee leden klaarstonden om in de clip mee te spelen. Met de zanger en twee muzikanten erbij. Je mocht ook maar met een paar mensen samen op straat zijn, dus op ieder punt zouden de leden weer achterblijven en zouden we doorgaan naar de volgende leden. Het was alleen veel te leuk: na ieder punt gingen de leden gezellig mee. Uiteindelijk stonden we met twintig man op het station. Als er politie was geweest hadden we misschien wel een probleem gehad.’ Zo ver kwam het gelukkig niet.

Lopend door de stad komt zanger Joost van Dijk leden van de club tegen

Klein liedje

Frans: ‘De tekst had niet echt iets van doen met corona, de beeldvorming van de clip wel. Dat was niet echt een bewuste keuze, zo is het gelopen. Ik vond het een leuk liedje.’ Jeroen stemt daarmee in: ‘Een klein liedje.’ Geen klassiek Kwèkfestijn nummer, meer weemoedig.

Intussen weten we dat de Kwèk dit jaar helaas niet door zal gaan. Tot verdriet van velen, maar ongetwijfeld een beetje extra voor Tonnie van Stiphout. Na 44 jaar lid te zijn geweest bij de Stiefels is hij nu zo’n drie jaar weg bij de club. Maar voor dit Kwèkfestijn zou hij nog even terugkomen. Jeroen: ‘Tonnie is een echte Stiefelfan. Gestopt, toch weer niet.’ Tonnie schreef een nummer en zou dat samen met nog een zanger ten gehore gaan brengen. ‘Het nummer is al twee jaar oud, nu moet het eindelijk op de planken komen. Het is echt iets wat blijft hangen, mijn hele familie zingt het al’, vertelt Tonnie trots. Hopelijk mag de rest van Oeteldonk het ooit ook nog horen.   

Clip: De Bambergers met muzikale begeleiding van de Stiefels - Ik heb je lief