Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Prins Amadeiro

Regerend vorst. Voor het leven. Buiten Oeteldonk.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro XXVI, Ricosto di Carnavallo, Ridder van het reksaM, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen, enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts. Z.K.H. Prins Amadeiro XXVI is de 26e telg uit de Dynastie der Amadeiro’s, Prinsen van Oeteldonk.

Kenmerkend voor Prins Amadeiro

  • In tegenstelling tot in andere carnavalsgemeenten, zwaait Prins Amadeiro vele jaren de scepter over zijn rijk, Oeteldonk. In principe wordt hij aangesteld voor het leven.
  • De Prins is niet afkomstig uit Oeteldonk en behoort een gepaste afstand tot het volk te houden. 
  • Hij spreekt geen Oeteldonks, maar algemeen beschaafd Nederlands. De Prins bedient zich daarnaast van het koninklijk meervoud.

En zo herken je hem

  • De Prins beschikt over twee Prinselijke kostuums,een Reiskostuum en een Bourgondisch kostuum.
  • Het Reiskostuum, voor carnavalszondag, bestaat uit een zwart rokkostuum met een blauwe Prinsensjerp, een steek met witte veren en een blauwe cocarde. Het Bourgondisch Prinsenkostuum, voor carnavalsmaandag en -dinsdag, is donkerblauw en wit met gouden details.
  • Bij beide kostuums horen witte handschoenen. De Prins draagt op beide kostuums zijn ketting met het Prinsenkruis.

Van Reksam. Tot zandwoestijnen.

Dan zijn titel. De herkomst van ‘Amadeiro’ is niet helemaal duidelijk. Veel Oeteldonkers zien het als een anagram van het word ‘omdraaie’. Logisch, want carnaval is en blijft het feest van de omgekeerde wereld. Historisch onderzoek heeft echter uitgewezen, dat Amadeiro niet van 'omdraaie' komt. Waar de naam dan wel vandaan komt? Dat weten we nog niet. De Prins is ridder van het ‘Reksam’. Dat woord is wél een omdraaiing, namelijk van het woord ‘masker’. De ‘omliggende watervrije moerassen’ verwijzen naar de voortdurende strijd van ’s-Hertogenbosch tegen het water, dat vanuit het moerasgebied het Bossche Broek de stad bedreigde. De ‘zandwoestijnen’ is een latere toevoeging, toen einde negentiende eeuw de nieuwe wijk ’t Zand werd opgespoten met zand uit de Vughtse heide.

Drie dagen. In Oeteldonk.

De Prins verblijft buiten de drie carnavalsdagen in zijn Winterpaleis, ver buiten Oeteldonk. Pas op carnavalszondag arriveert hij - elk jaar exact om 11.11 uur - met de Hoftrein op Oeteldonk Centroal. Hier wordt hij verwelkomd door de Peer. Na zijn eerste toespraak vertrekt hij richting de Markt, waar de Prins het standbeeld van Boer Knillis onthult. Deze onthulling is de officiële opening van carnaval in Oeteldonk.

Oh ja … nog even iets over zijn titel. Prins Amadeiro wordt in de volksmond en door de Burgervaojer vaak aangeduid als ‘De Hôôgheid’, ‘D’n Hôôgheid’ of ‘De Preins’. Dit is niet correct. De juiste benoeming is altijd ‘De Prins’, ‘Prins Amadeiro’ of hooguit ‘Zijne Koninklijke Hoogheid’.